Koiran ripuli – tuliaisia lenkkipoluilta
Tämä koira tässä on Hans. Minun 13 -vuotias pappakoirani. Hans on ollut koko elämänsä melko perusterve. Nyt iän mukana on tullut mukanaan erilaisia ikääntymiseen liittyviä sairauksia ja vastustuskyky on heikentynyt.
Hans toissa iltana päästeli sellaisia leijoja, että isompaakin miestä heikotti. Hajun kirvellessä silmiä, pisti se miettimään, että mikä suolistoon on päässyt hiipimään, kun koira haisee pahemmalle kun Savon Sellu pohjoistuulella. Kuopiolaiset tietää! Koira ei myöskään koskenut iltapalaan ja se vasta on hälyttävä merkki koiralla, jolla on koko ikänsä ollut hyvä ruokahalu. Harvemmin on tarvinnut houkutella syömään. Annoin lääkekaapista Dia-Tabin varmuuden vuoksi ja loppu viimein kurkkuun asetellen, koska tämä taitava yksilö osaa kaivaa ne tabletin muruset ulos niin nakkien kuin kinkkukääreittenkin sisältä. Painelin yöunille, kun koira vaikutti muutoin hyväkuntoiselta. Aamulla heräsin isännän kiroiluun: "Tuutko auttaa siivoamisessa!"
Ne, ketkä ei ole vielä koiran ripulia kokeneet, niin se ripuli iskee koiralle yleensä joko
A) yöaikaan ihmisen nukkuessa
B) ihmisen ollessa poissa kotoa
Ja jälki on sen näköistä. Yön aikana (n.7h) oli meillä kylppäri ja kaikki lattiat siitä makuuhuoneeseen asti ripulivanan peitossa. Peräloosteri tuollaisella 13-vuotiaalla saattaa vähän fuskata, kun sulkijalihas ei ihan täysillä jousilla purista pakaroita yhteen, joten jos hana jää auki, niin sitä on sitten joka paikassa. Mutta minäpä olen fiksuna likkana opettanut koiralle, että jos hätä yllättää, niin hakeudu kylppärin lattialle paskalle. Kuvaa en tällä kertaa teidän onneksenne napannut, mutta näky oli melkoinen. Haju myös tälläiselle hajuherkälle ihmiselle oli aika silmiä kirvelevä. Saattoi muutama yökkäys itseltäkin päästä jälkiä siivotessa.
Päivän mittaan koiran vointi säilyi kohtuullisena. Vanhaa koiraa tarvitsee hieman tarkemmalla silmällä seurata, sillä koira voi kuivua nopeasti. Huolihan se tietysti on suuri. Ja tuo aavikkoeläin kun on vielä sellainen, että vettä juo muutenkin vain todelliseen tarpeeseen. Koirien ensiapulaukussa on minulla aina varalta Promaxia. Tuo vatsaoireiden ihmelääke. Ja tämä ei ole edes maksettu mainos, vaan se on oikeasti hyvää tavaraa, joten sitä antamaan koiralle ensi hätään. Yleensä koira on itse nuollut sitä lautaselta, nyt piti laittaa ruutalla suoraan suuhun. Niin paha olo koiralla oli.
Iltapäivällä tavaraa tuli edelleen molemmista päistä, vaikka suolistossa ei enää kauheasti ulostultavaa ollutkaan. Kuivumisen vaara alkoi uhata. Ei kun auton nokka kohti apteekkia hakemaan veteen sekoitettavaa koirien Nutrisalia. Lopulta takapäästä tuleva tavara oli sen verran punakkaa ja vesikään ei pysynyt sisällä päätin soittaa eläinlääkärille ja varasinkin ajan päivystykseen 4h päähän siltä varalta, että koira tarvitsee nesteyttää tai lääkitä. Koiran vointi onneksi koheni odottelu aikana, joten jäätiin sittenkin kotiin seuraamaan tilannetta. Illalla koira jo halusi tulla terassille ja tänään ruokakin jo hieman maistui, vaikka olo selkeästi huono edelleen on. Taidettiin selvitä säikähdyksellä. Vielä on hieman voipunut kaveri, mutta käpytteli jo hetken takapihalla.
Vinkkejä siihen, jos tai ennemmin KUN koiralla on ripuli:
- Anna koiran levätä (ja eristä tarvittaessa muista koirista) ja tarjoa vettä!
- Anna koiralle tarvittaessa vatsalle ripuliin hoitoon tarkoitettuja lisäravinteita
- Anna koiralle helposti imeytyvää ravintoa pienissä määrin useita kertoja vasta, kun oksentelu on loppunut.
- Älä vie koiraa ulos, vaan opeta koira tekemään tarpeet sisälle
Ja MIKSI! Ripulin siivoaminen ruohikolta on helvetin hankalaa. Ripulissa olevat virukset, bakteerit tai loiset leviävät eteenpäin ja voivat sairastuttaa jonkin toisen koiran. ÄLÄ LEVITÄ TAUTIA ETEENPÄIN! Pennuille, vanhoille koirille tai huonon vastustuskyvyn omaaville koirille vatsatauti voi pahimmillaan olla kohtalokas. Älä siis laita paskaa kiertoon, vaan pidä koira erossa muista koirista, kunnes se on tervehtynyt. Koira ei mene rikki, jos se ei pääse pariin päivään ulos, mutta anna sille mahdollisuus tarpeiden tekoon sisällä tai omalla pihalla. Koira ei unohda mihin tarpeet tehdään parin päivän aikana. Hyvä vinkki on opettaa ripuloiva koira tekemään tarpeet kylpyhuoneeseen sanomalehtien tai pissa-alustan päälle ja kehua koiraa tästä. Tästä taidosta on hyötyä, kun koiralle seuraavan kerran iskee ripuli. Mattojen tai parkettilattian sijaan on helpompaa siivota suihkun avulla ripulit pois kylpyhuoneen kaakelilta.
Hansin tauti oli todennäköisesti peräisin jonkin toisen koiran ulosteesta, koska perheen toinen koira (jolla parempi vastustuskyky) ei ole oireillut ja samaa ruokaa molemmat syöneet. Koiran jätöksiä ei kerätä pelkästään sen takia, että ne ärsyttää muita ihmisiä vaan siksi, että niiden kautta voi levitä toisiin koiriin tarttuvia tauteja! Muista siis kerätä koirasi jätökset ja hävitä ne sekajätteeseen!