Kysymys, jota koirakouluttajalta kysytään eniten. Mitä tehdä kun…
Koiran kanssa yhteiselo saattaa saada joskus ryppyjä rakkauteen, jos arki koiran kanssa ei toimi odotusten mukaan. Arkea saattavat kuormittaa erilaiset käyttäytymisen ongelmat, kuten remmikäyttäytymisen haasteet, reaktiivisuus, eroahdistus, sisäsiisteyshaasteet tai aggressiivisuus.
On ollut hienoa huomata, että yhä kasvavassa määrin koiran omistajat osaavat ja uskaltavat pyytää apua koiransa koulutukseen. Suomalaiseen perusluonteeseen taitaa kuulua se, ettei apua uskalleta tai kehdata pyytää. ”En minä apua tarvitse”. Ihan niin kuin Pena, joka kokoaa Ikean kalusteita ilman ohjeita. Me kouluttajat onneksi olemme koulutettuja kokoamaan noita karvallisia palapelejä toimiviksi arjen kavereiksi. Meidän kouluttajien tehtävänä on auttaa Sinua koiran omistaja, jotta arki koiran kanssa sujuisi mutkitta.
Kieltäminen keskeyttää toiminnan, muttei anna mitään muuta informaatiota
Kun koiran käyttäytymisen haasteita lähdetään purkamaan on tärkeää, että oireiden (esim. haukkuminen tai muu ääntely, jahtaaminen, tavaroiden tuhoaminen tms.) sijaan keskitytään siihen, mitä koiralta ensisijaisesti toivotaan kyseisessä tilanteessa. Meille ihmisille on hyvin tyypillistä, että jos joku asia ei miellytä tai haluamme toisten ihmisten toimivan toisin, kiellämme heitä tekemästä asiaa, joka meitä ei miellytä. Tätä konstia käytetään lähestulkoon jokapäiväisessä arjessa. Ihminen todennäköisesti lopettaa asian toistamisen kehotteesta ja kieltäminen toimi. Käyttäytyminen muuttui. Ainakin hetkellisesti. Kuten ihmisten, ei koirienkaan kanssa tämä kuitenkaan toimi kuin hetkellisesti. Ihminen pystyy usein loogisesti päättelemään, että kun lopetan tämän asian tekemisen tai teen jotain muuta, se saa toisen ihmisen leppymään ja tilanteen raukeamaan ja näin ei kannata toimia. Koirat tai eläimet kuitenkaan eivät pysty käsitteeseen ”olla tekemättä mitään” tai keksimään, mikä korvaava tekeminen on ilman, että sitä niille ohjeistetaan. Sattuma voi toki puuttua peliin ja koira oivaltaa, että hei, nyt kannattaa pitää turpavärkki kiinni, mutta Fortunaan ei ole koirankoulutuksessa luottaminen. Siksi koulutuksessa onkin tärkeää ajatella, mitä koiran haluaa tekevän ei toivotun käyttäytymisen sijaan ja vahvistaa näitä käyttäytymisiä ja taitoja koirassa.
Tämä saattaa olla koulutuksessa haastava asia, sillä omistaja usein toivoo, että käyttäytyminen muuttuu välittömästi ja miten koiran saa keskeyttämään ei toivotun käyttäytymisen. Viime vuosikymmenien aikaan televisiossa pyörineet jenkkiläiset koirankoulutus tv -ohjelmat eivät ole tätä asiaa helpottaneet, sillä niissä näytetään kuinka nopeasti koiran ei toivottu käyttäytyminen saadaan loppumaan helppojen niksien avulla. Todellisuus on kuitenkin toinen. Se on äärimmäisen hyvin rakennettua tv-viihdettä, jossa katsoja saadaan uskomaan nopeiden ja helppojen keinojen illuusioon leikkaamalla ja editoimalla videopätkiä. Pysyvää muutosta kuitenkaan ei usein saavuteta. Hetken huumaa vain. Ongelma on siinä, että koira, ihan siinä missä ihminenkin tarvitsee uuden asian oppimiseen toistoja. Paljon toistoja. Mitä enemmän koiran on päässyt harjoittelemaan ei toivottua käyttäytymistä, sitä vaikeampaa se on kouluttaa pois. Koirahan on saattanut harjoitella kyseistä käyttäytymistä useita kymmeniä, jopa satoja, ellei tuhansia toistoja, ennen kuin ongelmaa lähdetään ratkomaan. Vähän kuin ihminen opettelee pyörällä ajon. Jos tulen sinulle sanomaan, että nyt kuules Pertti. Sinä et enää sitten tästä lähin osaa ajaa pyörällä. Niin kuinka todennäköistä on, että kun Pertti hyppää seuraavan kerran munamankelinsa selkään, niin pyörällä ajo sujuu edelleen kuin ennenkin? Hyvin todennäköistä. Eipä se taito kieltämällä mihinkään katoa.
Mitä tehdä kun …
Kun koulutan koiranomistajia (kyllä, koirakouluttajan pääasiallinen työtehtävä on kouluttaa ja neuvoa koiran omistajia), aikaa käytetään paljon siihen, että neuvon, opastan ja ohjeista niihin asioihin, joita meidän tulee harjoitella ja vahvistaa ja muuttaa. Näiden ohjeiden, harjoitusten ja tukitoimien läpikäymiseen menee usein toista tuntia aikaa yksinkertaisissakin haasteissa. Kun harjoittelut alkavat olla käytynä läpi ja omistajan pää täynnä tietoa ja oppeja erilaisista harjoituksista, esitetään kouluttajalle yleensä yksi ja sama kysymys: ”Mitä tehdä silloin, kun koira käyttäytyy ei toivotulla tavalla?” Yleensä vastaukseni tähän on, että yritä selviytyä tilanteesta mahdollisimman vähin vaurioin ja vie koira pois tilanteesta mahdollisimman nopeasti. -”Jaa että mitä? ” Enhän minä tästä tiedosta hyödy mitään.
Kun koiraa koulutetaan, harjoitellaan koiran kanssa lähtökohtaisesti tilanteita varten, ei tilanteissa. Koiran joutuessa liian vaikeaan tilanteeseen (esim. liian lähelle tuleva toinen koira lenkillä), reagoi koira parhaaksi kokemallaan tavalla, usein rähinällä. Tällöin koira on niin kiihtyneessä mielentilassa, ettei se ota vastaan minkäänlaista informaatiota. Se toimii niin kuin eläin toimii. Pakenee tai puolustautuu. Tällöin koiraa ei voida kouluttaa, koska koiran korvien välissä käy vain armoton suhina ja oppimisen keskukseen aivoissa johtava ovi on lukossa ja avain heitetty jorpakkoon.
Sama kaava toistuu kaikissa haastavissa käyttäytymisongelmissa. Jos koira joutuu tilanteeseen, jossa se joutuu äärirajoilleen, niin niissä tilanteessa ei ajatella, silloin toimitaan. Ja tämä eläimelle haastavissa tilanteissa tyypillinen käytös on se, mitä me pidämme ongelmallisena. Näissä tilanteissa koiran kieltäminen on ihan yhtä tyhjän kanssa. Vaikka koira saattaisikin hetkellisesti ihmisen kiellon jälkeen lopettaa ei toivotun käyttäytymisen, ei pysyvää oppimista tapahdu. Seuraavalla kerralla, kun koira joutuu vastaavaan tilanteeseen, se toimii aivan samalla tapaa. Vai kuinka monta kertaa olet joutunut koiraasi komentamaan olemaan hiljaa, kun ovikello soi? Niinpä.
Jos haluat opettaa koirallesi jonkin toisen vaihtoehtoisen toimintamallin tilanteeseen kuin sen, minkä eläin on itse valinnut parhaaksi tavaksi toimia, vaatii se paljon työtä ja kokonaisvaltaista käyttäytymisen huomioimista kuin pelkkien oireiden. Ja se on se työ, mitä me ammattitaitoiset koirankouluttajat tehdään. Miten muuttaa koiran käyttäytymistä pysyvästi. Jos kouluttaja sanoo, että homma tapahtuu nopeasti ja helposti, niin se on paskapuhetta. Sillä saa vain aikaiseksi vain pikafiksejä, kuten jesarilla tai nippusiteillä.