Houkutteletko vai koulutatko?

Houkutteletko vai koulutatko?

Usein positiivinen koiran koulutus mielletään houkutteluksi. Tehokas kouluttaminen ja houkuttelu on kuitenkin kaksi täysin eri asiaa. Käydään läpi mitä molemmat ovat ja mitä eroa on houkuttelulla ja tehokkaalla kouluttamisella.

Houkuttelu

Houkuttelua käytetään usein koulutuksen alkuvaiheessa, kun halutaan eläin toistamaan haluttuja toimintamalleja nopeasti. Houkuttelussa itsessään ei ole mitään väärää, mutta ongelmaksi muodostuu usein se, että halutun käyttäytymisen aikaansaamiseksi houkutin tarvitsee olla aina esillä. Kun pennulle lähdetään opettamaan uutta taitoa, on koira saatava menemään haluttuun asentoon tai tekemään jotain ihmisen haluamaa asiaa. Tällöin makupalan tai jonkin muun houkuttimen avulla koiraa ohjataan toimimaan ja liikkumaan haluttuun suuntaan. Esimerkkinä istumisen opettaminen. Makupalan avulla koiran huomio kiinnitetään kädessä olevaan makupalaan. Kättä lähdetään ohjaamaan koiran kuonon edestä otsan yli kohti häntää, jolloin koiran katse seuraa perässä ja hups! koiran takapuoli tipahti maahan, josta sitä palkitaan. Näin saadaan aikaiseksi toimintaa. Tämä onkin tehokas keino toiminnan aikaan saamiseksi, mutta osaako koira vielä istua ilman makupalaa? Tuskin. Taitoa pitää toistaa useita kertoja ja houkutin pitää häivyttää pois ja tilalle korvata toiminnalle vihje, eli käsky tai käsimerkki halutulle taidolle. Eli houkuttelu on häivytettävä pois.

Tyypillisin tilanne houkuttelulle on luoksetulo, jossa koira kutsutaan luokse suullisella vihjeellä. Jos käsky ei tehoa, aletaan leperrellä ja maanitella koiraa tulemaan luo ”Tulemurutännepuspusjuujuukultipoikareipashienokoiratännenäinkatomitämamillaontäällä” ja usein jos koira ei vieläkään reagoi, keksitään jotain kovempia houkuttimia, kuten namipussin rapistelu tai namien kaivaminen esille ja houkuttelemalla ja lahjomalla koiraa tulemaan näiden avulla luokse. Tätä on siis houkuttelu. Koira yritetään saamaan tekemään jotain meidän haluamme asiaa jonkin koiraa kiinnostavan asian avulla houkutellen sitä toimimaan oikein.

Kouluttaminen

Kouluttamisessa koiralle ensin opetetaan taito, miten toimia. Alkuun on toki voitu käyttää houkuttelua toiminnan aikaansaamiseksi tai koulutuksessa on voitu käyttää shaping- koulutusmenetelmää, jossa koiran omaa toimintaa on lähdetty vahvistamaan palkkioin. Kun houkuttimet on häivytetty ja koiralle opetettu vihje toiminnalle, koiran pitäisi toimia vihjesanan kuullessaan opetetulla tavalla (mikäli ympäristö ja tilanne ovat oppimiselle suotuisat). Kun koira toistaa halutun asian, käyttäytymistä vahvistetaan välittömästi toiminnan jälkeen palkkioin. Yleensä ensin sekundaarisella palkkiolla (kehu, naksutin) ja tämän jälkeen tulee primäärinen palkkio, eli vahviste (makupala, lelu tai jokin muu koiraa kiinnostava asia). Koirassa pelkkä vihje toiminnalle saa aikaan reaktion toimia opetetulla tapaa, eli tähän ei tarvita mitään muita vihjeitä tai houkuttimia. Käyttäytymistä yleistetään ja se alkaa toimia yhä varmemmin erilaisissa ympäristöissä ja tilanteissa ja käyttäytymisestä alkaa tulla pysyvä tapa toimia eteen tulevissa tilanteissa. Eli lopulta koira itse omasta tahdostaan haluaa toimia opetetulla tavalla, koska se on koiran mielestä kannattavaa. Tämä on sitä kouluttamista.

Houkuttelun tuomat ongelmat

Niin kuin jo kerroin, houkuttelussa itsessään ei ole mitään väärää, mutta se tuo mukanaan ongelmia.

1. Koira toistaa halutun toiminnon vain houkuttimen ollessa esillä.

Jos koirasi on oppinut, että luoksetulo on kannattavaa vain silloin, kun sinulla on herkut kädessäsi, niin koira tulee luoksesi ainoastaan vain silloin. Ei pelkästään sinun odottamastasi vihjeestä. Eli, jos haluat koiran toimimaan odottamallasi tavalla, se vaatii aina houkuttimen esille. Eli porkkanaa pitää olla aina tarjolla ja jos ei ole, niin ympäristöllä on tarjolla koiralle pino porkkanoita, eli vahvisteita, sillä…

2. Kilpailet ympäristön kanssa kummalla on paremmat vahvisteet

Entä jos asia, jonka luota koira halutaan kutsua pois, on koiran mielestä kiinnostavampi kuin sinulla olevat houkuttimet? Mitäpä ajattelit seuraavaksi tehdä?

3. Houkuttelu ei opeta koiralle mitään pysyvää

Koiraa kiinnostaa ympäristö enemmän. Piste. Kun koiraa yritetään keinotekoisesti harhauttaa pois sitä kiinnostavista asioista houkuttelulla, joudut samaan tilanteeseen toistuvasti. Tähän hyvä esimerkki on ohitustilanteet. Remmikäytöshaasteet ovat yksi yleisimmistä koirien käyttäytymisongelmista ja monesti koiran omistaja pyrkii välttämään rähinätilanteet viemällä koiran ohi tilanteesta niin, että koira seuraa omistajan makupalapajatsoa. Mitä tämä koiralle todellisuudessa opettaa? Seuraamaan makupaloja tiiviisti, silloin kun niitä on tarjolla. Entä toisten koirien ohittamista? Tuskin. Jos makupaloja ei sarjatulella isketä koiran kitusiin, niin todennäköisesti koira rähjää vastaantulijalle. Toki, houkuttelu on parempi vaihtoehto kuin rähinä. Eli joudumme jatkuvasti kilpailemaan ympäristön vahvisteiden ja meidän tarjoamien herkkujen välillä, jolloin käyttäytyminen ei ole varmaa, eli käyttäytymistä ei saada muuttumaan pysyvästi.

4. Koira oppii kouluttamaan ihmistä.

Ja yleensä todella tehokkaasti. Ja voin kertoa, että asiakkaan luona sanon usein ihan suoraan, että koirasi on ihan äärimmäisen älykäs. Se on osannut kouluttaa sinuakin hirmuisen hyvin. Ja sitä ei kannata ottaa kettuiluna. Se vain tarkoittaa oikeasti sitä, että koira on ollut ihmistä älykkäämpi. Houkuttelu passivoi koiraa ja aktivoi omistajaa, joka taas kouluttamisessa on päinvastoin. Koira oppii kontrolloimaan omistajiaan hyvin tehokkaasti. Kun koira ei tule opetetusta vihjeestä luokse, se jää katselemaan omistajaa suurilla silmillään, että ”ootko nyt ihan tosissasi? ” Onko sulla jotain hyvää tarjolla?" Omistaja kutsuu toisen kerran, ehkä kolmannenkin, jonka jälkeen alkaa maanittelu ”Tulemurutännepuspusjuujuukultipoikareipashienokoiratännenäin” ja kun koira ei vieläkään reagoi vaan katsoo omistajaa kuin halpaa makkaraa, menee omistajan käsi namitaskulle tai omistaja kävelee herkkukaapille ja huutelee menneessään ”katomitämamillaontäällä”. Koira pohtii mielessään että ”JES! sainpas sen vihdoinkin tajuamaan kaivaa ne herkut esiin”.

5. Koiralle tulee houkuttelusta leikki

Koira oppii helposti pelaamaan ihmisen kanssa juupas-eipäs -peliä, eli lähtee juoksentelemaan karkuun ja rallattelemaan pitkin mantuja omistajan epätoivoisesti yrittäen saada puikkelehtivaa koiraa kiinni. Tällöin ollaan pulassa.

6. Koira oppii kontrolloimaan ihmistä

Joskus voi myös olla, että koira alkaa kontrolloimaan ihmisiä jopa aggression keinoin, jolloin puhutaan opitusta aggressiosta. Tätäkin on tullut nähtyä. Esim. koira varastaa jotain ja saa ihmisen huomion. Ihminen yrittää ottaa varastetun esineen pois suusta ja koira murahtaa tai näyttää hampaita. Omistaja perääntyy ja hakee houkuttimet esille ja vaihtaa niihin. Mitä luulet, eikö ollut tehokas keino hankkia makupaloja? Toki taustalla on usein myös resurssiaggressiota, mutta tämä jopa vaarallinenkin kilpajuoksu voi teettää paljon harmaita hiuksia omistajan päähän.

Eli houkutteletko vai koulutatko?

Tämän kysymyksen esitän aika usein ja se saa ihmisen pohtimaan omaa käyttäytymistään ja koulutustapaansa. Jos koiran käyttäytymistä halutaan muuttaa, on usein muutettava omaa käyttäytymistään. Kun opettelee kouluttamaan tehokkaasti, ei tarvita houkuttelua. Jos haluat pysyvää muutosta koiran käyttäytymiseen, niin silloin pitää alkaa kouluttamaan ja lopettaa houkuttelu. Haluatko sinä oppia kouluttamaan houkuttelun sijaan?