Miten jääkiekko liittyy koirien kouluttamiseen?
Koiran ohitusongelmat ovat yleisin koiranomistajien kokema käyttäytymisongelma. Kun koiran kanssa lähdetään ulkoilemaan vilkkaaseen ympäristöön, on kuin laittaisit itsesi pelaamaan jääkiekkoa mm-kaukaloon.
Mieti mielessäsi seuraava tilanne: Astut areenalle. Koko maailma katsoo sinua jännittyneenä. Vastaasi luistelee Kanadan punapaitaiset pelaajat. Polvet tutisee, hikoiluttaa, sydän hakkaa ja vatsassa myllertää. Vastapuoli tuijottaa sinua kuin haluaisi syödä sinut elävältä. Kun kiekko putoaa jäähän, yrität epätoivoisesti huitoa ympäriinsä osuaksesi kiekkoon.
Kun koiran kanssa lähdetään ulkoilemaan, on tilanne samankaltainen koiran näkökulmasta. Viet koirasi areenalle, joka on täynnä hajuja, ääniä, liikettä, ihmisiä, kulkuneuvoja ja paljon muuta. Sekä vastustaja. Naapurin Musti, Roope, Piki ja Bella.
Suuri osa koiran ohitusongelmista liittyy koiran epävarmuuteen ja pelkoon tilanteen hallinnan menettämisestä. Koira pyrkii kontrolloimaan ympäristöään haluamaansa suuntaan, jotta se voisi selviytyä lenkillä kohtaamistaan tilanteista. Mieti miten epävarmaksi tuntisit oman olosi mm-kaukalossa luistimet jalassa punapaitaisten vaahteranlehtien tuijottaessa sinua kohti? Niin tuntee epävarmaksi koirakin olonsa näissä kohtaamistilanteissa, jotka tulevat sille usein aivan liian äkkiä, eikä koiralla ole mahdollista valmistautua tilanteeseen etukäteen. Koiralle tuskin on taitoja edes selvitä tästä pelistä voittajana.
Kun vastustaja lähestyy, koira jännittyy. Kohta peli alkaa. Toinen koira lähestyy lähestymistään ja omistaja kiristää hihnaa. Tilanne jännittyy. Omistaja saattaa yrittää syöttää koiralle nameja yrittäessään saada koiran huomion pois vastaantulijasta. Kun vihellys soi, kiekko putoaa jäähän ja koira repeää kaikista henkseleistään. Se yrittää toimia tilanteessa parhaaksi katsomallaan tavalla ja huitoa joka suuntaan saadakseen tilanteen hallintaan ja huutaa sen mikä kurkusta lähtee.
Se mitä seuraavaksi tapahtuu, riippuu paljon omistajasta. Viheltääkö omistaja koiralle rangaistuksen. Saako koira maalin. Oliko tilanne paitsio vai vetääkö koira pitkän päätyyn ja perään. Eli rankaiseeko koira omistajaa ei toivotusta käyttäytymisestä. Saiko koira karkotettua toisen koiran haukkumisellaan kauemmas. Turhautuuko koira, kun vastaantuleva koira tuli lähes kosketusetäisyydelle, mutta se ei päässytkään toisen koiran luokse hihnan estäessä vai pääsikö koira jännittävästä tilanteesta pois.
Nämä tilanteet tulevat koiralle vastaan päivittäin. Jopa useita kertoja päivässä. Usein koiran kanssa lähdetään näihin matseihin liian heppoisin taidoin. Kun koiran kanssa lähdetään harjoittelemaan ohittamisen taitoa on tärkeää, että koiralla on riittävät taidot näihin tilanteisiin. On epäreilua viedä koira pelaamaan isoon peliin ilman kunnollisia pohjataitoja. Koiran pitää osata luistella, eli sen on tärkeää osata pysyä omistajan lähellä. Sen on oltava pelikunnossa, eli koiran hyvinvointitekijöiden tulee olla kunnossa ennen fyysistä matsia. Sen tulee osata lukea peliä, eli koiralla pitää olla riittävät sosiaaliset taidot kohtaamistilanteita varten. Ja sen pitää osata tehdä maaleja, eli luottaa siihen, että se hallitsee tilanteet ja sillä on turvallinen olo.
Kun nämä taidot ovat kunnossa, voidaan koira lähettää pelaamaan isoja pelejä. Siihen asti on harjoiteltava pienemmissä kaukaloissa ja pelattava harjoituspelejä. Taitojen karttuessa siintää finaalipelissä kultamitali, eli rennon rauhallisesti sujuvat ohitustilanteet.