Puhdasrotuinen vai sekarotuinen?
Tämä on aihe, joka puhututtaa paljon koiranomistajien keskuudessa. Moni ei tiedäkään, että vaikka viime vuosikymmenet olen omistanut vain rotukoiria, niin on minulla ollut myös sekarotuinen koira. Mitä koiran valinnassa on hyvä huomioida rodun tai monirotuisuuden osalta.
Rotukoirat
Rotukoirien jalostuksessa toiminta on valvottua, joka asettaa tiettyjä velvollisuuksia ja raja-arvoja ja suuntaviivoja koiran jalostukselle. Rotukoirien jalostusta seurataan niin kansainvälisen FCI:n, kennel- kuin rotujärjestöjenkin osalta. Tällöin voidaan luottaa tietyissä määrin siihen, että koira täyttää terveydeltään ja luonteeltaan rodulle tyypilliset kriteerit. Se on vähän sama kuin että ostaisit vaikka jonkin sähkölaitteen. Se että onko tuote valmistettu 3. maissa epämääräisissä tehtaissa ilman viranomaisvalvontaa vai onko tuote valmistettu valvotuissa olosuhteissa, joka täyttää turvallisuuskriteerit. Toki aina joukkoon mahtuu sattumia ja maanantaikappaleita, mutta lähtökohdat ovat ainakin hieman paremmat.
Rotukoiriakin lisäännytetään ilman papareita (ja huomaa, että tämä ei ole jalostamista, jonka vuoksi käytän termiä koiramäärän lisäämisestä), jolloin riskit tuotevirheille kasvaa. Siitä syystä, jos hankit rotukoiraa, niin hanki yksilö, joka on rekisteröity. Moni perustelee paperittoman rotukoiran hankintaa sillä, ettei tarvitse koiralle papereita, kun ei käy näyttelyissä. Niillä papereilla on tietynlaiset turvatakuut, vähän kuin takuukuitti, vaikka et niillä mitään tekisikään.
Sekarotuinen
Sekarotuiset koirat voivat olla niin ulkomuodoltaan kuin luonteeltaankin hyvin persoonallisia. Jos olet hankkimassa sekarotuista, niin kannattaa kiinnittää huomiota pentueen vanhempien rotuihin (jos ne ovat tiedossa), jotta voit hieman päätellä sitä, että minkä luonteinen koirasta saattaa mahdollisesti kasvaa ja minkälaisia käyttäytymistarpeita sillä on, jotta pystyt tarjoamaan koiralle sen käyttötarkoitusta vastaavan elinympäristön. Monesti sekarotuisesti väitetään, että ne ovat terveempiä kuin rotukoirat, mutta tämä ei pidä suoraan paikkaansa. Vaikka monet sairaudet ovat geneettisesti sidonnaisia, niin jos yhdistää kaksi sairasta koiraa, niin ei niistä terveitä tule sekarotuisinakaan. Sekarotuisia harvoin myös tutkitaan niin laajasti, joten monet sairaudet jäävät huomaamatta.
Koiran pentuajan kasvuolosuhteet vaikuttavat koiran käyttäytymiseen valtavasti. Monet sekarotuiset koirat syntyvät ns. vahinkopentueina ja usein sellaisiin perheisiin, joissa ei ole osaamista pennun kasvatuksesta. Tämä aiheuttaa usein ongelmia koiralle vanhemmalla iällä, kun pentukoiran kehityksen tarpeita ei osata huomioida. Olen törmännyt useisiin erikoisiin tapauksiin urani aikana koirien taustoja selvitettäessä. Erikoisin tapaus varmaan oli, kun perheen koirat olivat päässeet ”vahingossa” astumaan, kun ei osattu ajatella, että koirat saattaisivat lisääntyä nartun juoksujen aikana. Perheeseen kuului arka, voimakkaasta eroahdistuksesta kärsivä Bull-rotuinen voimakoira ja toinen oli useista terveysongelmista kärsivä Ranskanbuldoggi. Siitäpä voi jokainen pentua hankkiva miettiä, että minkälaiset lähtökohdat kyseisillä pennuilla on elämään niin luonteen kuin terveydenkin osalta.
Sekarotuisissa löytyy paljon ihania yksilöitä, joten koiran monirotuisuus ei ole syy syrjiä koiraa. Kannattaa kuitenkin miettiä molempien, niin rotukoirien kuin sekarotuisten kanssa, että minkälaiset lähtökohdat koiralla on elämään sinun tarjoamassasi elinympäristössä. Minkälainen koira sinulta löytyy? Puhdas- vai sekarotuinen? Kerro ja keskustele aiheesta somessa.